Jeg er utrolig imponeret over, hvad ledelse og personale i Sygehuskøkkenet i Aabenraa har opnået på mindre end et år.
I et tæt og gennemsigtigt samarbejde har de nedbragt et tårnhøjt årligt sygefravær på 32,6 dage i gennemsnit til næsten det halve.
Fremgangsmåde:
Sygehuskøkkenet fandt ud af, hvad der gav højt sygefravær – og handlede målrettet og systematisk og holdt fast i en involverende dialog på hele arbejdspladsen.
Det virkede!
Analyse af sygefravær gav indsigt
Læs her hvordan Bo Allerelli Andersen, afdelingschef for Service på Sygehus Sønderjylland oplevede at sygefraværet fald til næsten det halve på under et år.
“Jeg kontaktede Anne Sophie Hensgen og bad om hendes hjælp, da sygefraværet i et af vores sygehuskøkkener lå meget højt. Det var på 12,5% og vi kunne ikke finde ud af, hvad der var grunden, da vi på papiret gjorde ”alle de rigtige ting”.
Anne Sophie lavede en meget grundig analyse af vores sygefraværs- og trivselsdata. Hendes bearbejdning af data blev samlet i en rapport sammen med in put fra interview med medarbejdere og ledere. Alle på arbejdspladsen kunne læse rapporten, og vi holdt fast i fuld åbenhed.
Her beskrev hun åbent og ærligt, hvad der var på spil for os. Det kunne godt gøre lidt ondt at læse lige i situationen.
Men jeg er slet ikke i tvivl om, at det var helt afgørende vigtigt for at vi kunne komme videre, at tingene ikke blev pakket unødigt ind, og vi fik beskrevet meget specifikt, hvor skoen trykkede.
Fordi det var så konkret beskrevet med udgangspunkt i køkkenets situation, var alt genkendeligt og det var nem at tale om.
På et personaleseminar, hvor alle medarbejdere deltog, fik vi god tid til at drøfte rapporten og de anbefalinger, som Anne Sophie havde givet os.
Det var medarbejderne, der pegede på, hvilke af de mange anbefalinger, vi skulle tage fat i først. Det gav ejerskab.
Det var en rigtig god proces, og dagene efter seminaret hørte jeg medarbejdere sige, at det havde været en rigtig god aften, selvom det var alvorlige ting, vi snakkede om.
Efterfølgende har vi taget fat i de udvalgte anbefalinger. Vi følger vores handleplan og det er rigtig godt.
De håndfaste resultater har allerede vist sig. Hvor det årlige sygefravær i køkkenet tidligere lå på 12,5%, så er vi nu på ca. 6,6%. Så på under et år er sygefraværet næsten faldet med 50%.
Vores produktivitet er blevet meget bedre, og medarbejderne kan mærke det ved, at der er meget mere ro på deres arbejdsdag.
De risikerer heller ikke længere at blive ringet op på deres fridag og bedt om at tage en ekstravagt for en sygemeldt kollega. Så personalet har fået meget bedre mulighed for at restituere og være klar til deres næste vagt.
Her i tilbageblik vurderer jeg at samarbejdet med Anne Sophie har været meget værdifuldt.”
Bo Allerelli Ansersen, servicechef, Service, Sygehus Sønderjylland
Som ekstern konsulent kan jeg kun sige “Godt gået!”.
Ændring i sygefraværskultur fik flere til at møde på arbejde
Det er virkelig flot at se sygehuskøkkenets ægte vilje til at ændre på den normale praksis og sygefraværskultur.
Hel fortjent er resultat, at flere medarbejdere møder på jobbet hver dag, vikarkontoen er barberet gevaldigt ned og der er mere ro i det daglige arbejdsflow.
Nedbring sygefravær på din arbejdsplads
Vil du vide mere om, hvordan en BIG-Analyse, som BIGGER VISION lavede for Bo Allerelli Andersen i Sygehuskøkkenet i Aabenraa, foregår, så læs mere HER.
Du er også velkommen til at at ringe til ledelsesrådgiver Anne Sophie Hensgen på 2360 6699 for at høre, om en BIG-analyse kan være relevant på din arbejdsplads.
Eller tilmelde dig BIGGER VISIONs nyhedsbrev på www.biggervision.dk og få løbende inspiration til at forebygge sygefravær og fremme godt arbejdsmiljø.
#fuldthold #sygefravær #arbejdsmiljø #mentaltsundhed