
6 stykker frugt er ikke nok
I dag handler sundhed ikke kun om, om du husker at spise 6 stykker frugt og grønt om dagen, og om at du ikke er ramt af sygdom – sundhed er meget mere end det!
World Health Organization (WHO) definerer sundhed som “… en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse” (1).
Sundhed er ikke blot fravær af sygdom
Sundhed handler altså ikke kun om, om man er syg eller ej, men også om man har det godt fysisk, mentalt og socialt. Derfor spiller arbejdspladsen en stor rolle for vores sundhed, da vi bruger mange af vores vågne timer på arbejdspladsen.
Iflg. WHO er en sund arbejdsplads en arbejdsplads, hvor medarbejdere og ledere i samarbejde konstant indgår i en forbedringsproces for at beskytte og fremme sundhed, sikkerhed og velbefindende for alle medarbejdere og bæredygtigheden for arbejdspladsen (1).
Fokus på 5 psykosociale risikofaktorer
Verden er dog ikke perfekt, og derfor er der stadig mange arbejdspladser, hvor arbejdsmiljøet godt kan blive bedre og sundere.
WHO peger derfor på fem psykosociale risikofaktorer, som er vigtige at have fokus på for ikke at have et usundt arbejdsmiljø (1):
- Ringe arbejdsorganisering
- Organisationskultur
- Ledelsesstil
- Manglende støtte til balance mellem arbejde og fritid
- Frygt for fyring relateret til fusion, opkøb af virksomhed, reorganisering eller arbejdsmarkedet/økonomi
Som leder og arbejdsplads har du indflydelse på alle risikofaktorerne, og den indflydelse er vigtig at have for øje pga. arbejdsmiljøs betydning for psykosocial sundhed.
Du spiller derfor som leder en vigtig rolle for at kunne skabe et godt og sundt psykisk arbejdsmiljø, der forebygger sygefravær og skaber trivsel for dine medarbejdere.
Du KAN skabe rammer for en sunde arbejdsplads
For at nedbringe sygefraværet er det derfor vigtigt, at du tager ansvar og handler aktivt for at opbygge rammerne for den sunde arbejdsplads, som du ønsker for dine medarbejdere.
Det nytter dog ikke, hvis du er den eneste leder i virksomheden, hvis I er flere ledere og har flere ledelsesmæssige niveauer, der har fokus på at skabe rammerne for en sund arbejdsplads.
Ledelsesfokus meget vigtigt
Både mine erfaringer fra at have hjulpet ledere med at forebygge sygefravær og WHO peger på, at et gennemgående ledelsesfokus gennem hele ledelsesstrengen og en prioritering i hele virksomheden af at skabe en sund arbejdsplads er afgørende for at kunne forandre til det bedre (1).
Uden ægte og vedvarende engagement fra lederne sker der ikke (nok) forandringer i retning af at skabe en sund arbejdsplads. HR-konsulenten kan ikke gøre det alene uden en aktiv ledelse.
Dialog fremmer samarbejde
Det er nødvendigt at involvere – og ikke kun informere – medarbejderne, så medarbejderne bliver lyttet til (f.eks. via medarbejderrepræsentanter) (1). Det er det jeg kalder ”respektfuld dialog” mellem ledelse og medarbejdere.
På den måde er dine medarbejdere med til at tage del i ansvaret for, at I sammen kan skabe en sund arbejdsplads med et lavt sygefravær.
På en sund arbejdsplads med sunde medarbejdere er fremmødet højt, trivslen er god, og produktiviteten er i top.
Derfor er det vigtigt, at du med ledere og medarbejdere på din arbejdsplads beslutter jer for, at systematisk og gennemsigtigt arbejder med at skabe en sund arbejdsplads – på jeres arbejdsplads!
Inspiration til at komme videre?
Afhold en workshop der engagerer ledere og medarbejdere i at skabe en sundarbejdsplads – find inspiration til indholdet i workshoppen, der passer til netop din arbejdsplads: https://www.biggervision.dk/workshop-arbejdsmiljoe-og-sygefravaer/
Kilde:
(1) WHO. Healthy workplaces: a model for action: for employers, workers, policymakers and practitioners. 2010.