Fremmøde på afstand – fleksible aftaler gør det muligt at bidrage fra hjemmearbejdspladsen!
Bragt i Børsen.dk d. 21. maj 2020.
Af administrationschef Jesper Christiansen, Retten på Frederiksberg og ledelsesrådgiver Anne Sophie Hensgen, BIGGER VISION.
Den 2. maj 2020 offentliggjorde Lederne en ny undersøgelse. 78% ledere med medarbejdere, der har arbejdet hjemme under coronakrisen, svarer ”godt” eller ”meget godt” til spørgsmålet om oplevelser af hjemmearbejde. Det forstår vi godt.
Fremmøde på jobbet er nemlig meget mere end fysisk fremmøde. Langt de fleste medarbejdere yder en god arbejdsindsats, også på distancen. Derfor bør ledere i takt med, at Danmark genåbner mere og mere, øge medarbejderes mulighed for frivilligt at arbejde hjemmefra.
Det siger vores erfaringer som personaleleder og ledelseskonsulent, efter at vi har set, hvad en fleksibel forståelse af arbejdsmæssigt fremmøde gør ved arbejdsglæde og sygefravær.
Hjemmearbejde nedbragte sygefravær
Tilbage i 2017 havde Retten på Frederiksberg en ufrivillig Danmarksrekord i højt sygefravær blandt byretter. Drastiske forandringer var påkrævet.
Personalets trivsel blev analyseret. Ledere og medarbejdere pegede i fællesskab på de forandringer, der bedst kunne øge fremmøde og reducere sygefravær.
Blandt andet fik sygemeldte medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra med en VPN-adgang. Oprindeligt var det for at reducere længden af sygemeldinger. Men det havde også en meget positiv effekt, når en sygemeldt medarbejder f.eks. hjemmefra begyndte stille og roligt med udvalgte arbejdsopgaver for at komme helt tilbage i jobbet.
Siden er muligheden for aftalt hjemmearbejde i stigende grad blevet en del af hverdagen for de 100 medarbejdere ved retten. Til stor tilfredshed for alle. Tilbagemeldingerne er klare. Hjemmearbejde giver bedre mulighed for en uforstyrret sagsbehandling, og det er nemmere at balancere arbejdsliv og privatliv.
900 ekstra arbejdsdage om året
Når medarbejderne vises tillid af deres leder, er deres flow i hverdagen bedre. Uanset om arbejdet udføres hjemmefra eller på arbejdspladsen. Det afgørende er dialog, gennemsigtighed og en klar afstemning af forventningerne til, hvad de skal levere.
Hvilken løsning passer dig bedst? Det skal lederen spørge om og aftale konkrete løsninger, der samtidig tilgodeser det resterende personale og driften. Balancen er vigtig.
Tallene taler også deres tydelige sprog. Muligheden for hjemmearbejde har medvirket til, at det årlige sygefravær nu er nedbragt med mere end 40%. Eller sagt med andre ord, så har ændringer i måden at arbejde på frigivet 900 ekstra arbejdsdage om året.
Tillid giver trivsel
Landet åbnes mere og mere, og det er fristende automatisk at genoptage gamle arbejdsrutiner. Men det er nu, erfaringer med nye arbejdsformer på distancen under coronakrisen skal udnyttes og videreudvikles.
Det kommer ikke af sig selv. Det kræver proaktiv ledelse, der har modet til at gå i dialog om de svære emner som trivsel og fremmøde i jobbet.
Der skal sættes ord på, hvad der reelt menes med fremmøde. Hvilke opgaver kan klares på distancen, og hvilke skal løses med fysisk fremmøde? Hvor langt kan vi tilgodese individuelle ønsker, uden at det går ud over kollegerne?
Det er også en anledning til at se hinanden i øjnene og afklare, hvordan medarbejdere bedst bidrager til at løse kerneopgaven, hvis de i en periode ikke kan eller må møde fysisk frem. Måske hjemmefra på grund af fortsat smittefare.
Vælg den åbne dialog. Erfaringerne på Retten på Frederiksberg er i hvert fald tydelige. Åbenhed og fleksibilitet om arbejdet bidrager positivt til både drift, trivsel og sygefraværsstatistik.
Mere om hvad Retten på Frederiksberg gjorde
Læs mere om, hvordan Retten på Frederiksberg HER.